Raketa kineze 3 tonëshe bie në tokë, nuk dihet saktë vendi ku do bie!

Estimated read time 2 min read

Një copë e madhe e mbeturinave hapësinore nga një raketë kineze parashikohet të kthehet në Tokë këtë premte.

Pjesa e raketës prej 23 tonësh është përforcuesi i fazës bazë nga raketa e Kinës Long March 5B, e cila dërgoi pjesën e tretë dhe të fundit të stacionit hapësinor të saj, Tiangong më 31 tetor.

Sipas ekspertëve të sigurisë hapësinore, nuk duhet të shqetësohemi pasi sado që gjasat e një incidenti nuk mund të përjashtohen plotësisht, pjesa më e madhe e zonës ku mbeturinat hapësinore mund të bien janë në oqean të hapur ose tokë të pabanuar.

Megjithatë, liderët e industrisë së hapësirës kanë dënuar praktikën e Kinës për ri-hyrje të pakontrolluar, duke thënë se ajo përbën një rrezik të panevojshëm për jetën dhe pronën e njerëzve.

Vlerësimet do të përmirësohen gjatë ditës së nesërme, teksa trupi i raketës i afrohet më tepër ri-hyrjes në tokë.

Agjencia Hapësinore e Drejtuar e Kinës (CSMA) lëshoi modulin e tretë dhe të fundit të stacionit hapësinor Tiangong të hënën (31 tetor) në majë të një rakete të rëndë ngritjeje të rëndë Long March 5B. Ashtu si me lëshimet e mëparshme Long March 5B, Kina nuk kreu një deorbitim të kontrolluar të fazës bazë të raketës pasi ngarkesa e saj u vendos.

“Për ata që kanë ndjekur versionet e mëparshme të kësaj: Ja ku jemi përsëri,” tha Ted Muelhaupt, një konsulent me Zyrën e Kryeinxhinierit të Korporatës së Aerospace, gjatë një konference të mërkurën, që diskutoi hapësirën e ardhshme, përplasjen e mbeturinave dhe çfarë mund të bëhet në të ardhmen për të parandaluar incidente të tilla.

You May Also Like

More From Author