Parlamenti i Ugandës miratoi projektligjin për burgosjen e homoseksualëve

Estimated read time 2 min read

Ligjvënësit e Ugandës kanë miratuar një projekt-ligj që parashikon dënime me burg deri në 10 vjet për vepra që lidhen me marrëdhëniet e të njëjtit seks, duke iu përgjigjur ndjenjave popullore, por duke grumbulluar më shumë presion mbi komunitetin LGBTQ të vendit të Afrikës Lindore.

Projektligji u miratua vonë të martën brenda një dhome të mbushur parlamentare dhe pas një thirrjeje të urdhëruar nga kryetari i Dhomës, i cili kishte paralajmëruar vazhdimisht se ishte e nevojshme të identifikoheshin ata që mund të kundërshtonin legjislacionin. Ai u mbështet nga pothuajse të gjithë 389 ligjvënësit e pranishëm.

Kryetarja Anita Among tha: “Urime. Çfarëdo që po bëjmë, ne po e bëjmë për popullin e Ugandës.”

Një version i mëparshëm i projektligjit i miratuar në vitin 2014 u anulua më vonë nga një gjykatë për arsye procedurale.

Human Rights Watch e ka përshkruar legjislacionin si “një version më flagrant” të ligjit të vitit 2014, i cili tërhoqi shqetësime të përhapura ndërkombëtare dhe u rrëzua mes presionit nga partnerët e zhvillimit të Ugandës.

Legjislacioni tani do t’i shkojë Presidentit Yoweri Museveni, i cili mund të vërë veton ose ta nënshkruajë atë në ligj. Ai sugjeroi në një fjalim të fundit se ai mbështeti projektligjin, duke akuzuar kombet perëndimore të paidentifikuara se “përpjeknin të impononin praktikat e tyre mbi njerëzit e tjerë”.

Projektligji u prezantua muajin e kaluar nga një ligjvënës i opozitës, i cili tha se qëllimi i tij ishte të ndëshkonte “promovimin, rekrutimin dhe financimin” në lidhje me aktivitetet LGBTQ.

Krijon veprën penale të “homoseksualitetit të rënduar”, që zbatohet në rastet e marrëdhënieve seksuale që përfshijnë të infektuar me HIV, si dhe të mitur dhe kategori të tjera njerëzish të cenueshëm.

Nuk ishte menjëherë e qartë se cili ishte dënimi për atë shkelje pas ndryshimeve të minutës së fundit në një seancë plenare të zgjatur në kryeqytetin, Kampala.

You May Also Like

More From Author